Το blog αυτό δημιουργήθηκε από αγάπη για τον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Αστροχώρι Άρτας αλλά και της Άρτας γενικότερα και με μοναδικό σκοπό να προβάλλω τις ομορφιές του, την ιστορία του, τις παραδόσεις κλπ. . Δεν αποκομίζω από αυτό κανένα όφελος. Μπορείτε να θέσετε τις ερωτήσεις σας στο Forum μας ή από το chat μας! Το "astrohori.blogspot" προσφέρει σε όσους επιχειρηματίες από τα μέρη μας, το επιθυμούν, χώρους για δωρεάν διαφήμιση, επικοινωνήστε μαζί μας στο astrohori@gmail.com

16 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΣΕΛΤΣΟΥ - ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 23-8-2012


Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας σας προσκαλεί   στις εκδηλώσεις μνήμης  της θυσίας των Σουλιωτών που θα γίνουν στον ιερό χώρο της  Μονής Σέλτσου  στις Πηγές –Άρτας, -Ιστορική έδρα του  δήμου Γ. Καραϊσκάκη - στις   23 Αυγούστου    2012  ώρα  10.00 . Στις εκδηλώσεις οι οποίες   τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της πολιτείας, τοπικοί φορείς , και άλλοι επίσημοι . Ο Πανηγυρικός της Ημέρας θα γίνει με ομιλητή από τον δικηγόρο, συγγραφέα , λαογράφο, ποιητή και ιστορικό ερευνητή Κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου, με θέμα  «ΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».

       Η παρουσία όλων μας στις εκδηλώσεις μνήμης του ΄΄ Χαλασμού ΄΄των Σουλιωτών  αποτελεί ελάχιστη απόδοση φόρου τιμής Υπόχρεου Έθνους προς τους υπερχιλιοδιακοσίους «Αγνοούμενους» της ιστορίας και της πολιτείας .  Οι ήρωες Σουλιώτες  υπερασπιστές  και πεσόντες στο  ιερό θυσιαστήριο του Σέλτσου   για της πατρίδας την ελευθερία, προτίμησαν θάνατο ηρώων  παρά ζωή σκλάβων. Δεν λιποτάχτησαν και  δεν λιποψύχησαν. Παρέμειναν  εκεί  και υπέστησαν Ολοκαύτωμα , όντας βέβαιοι για τον θάνατο τους.
       
   Οκτώ  μόλις αράδες του ιστορικού Πουκεβίλ αρκούν να αποτυπώσουν αυτό που δεν   χωράει ιστορικού νους. Οτι στις  23  Απριλίου του 1804 διακόσια πενήντα [250]  και πλέον  γυναικόπαιδα  Σουλιωτών  γκρεμιστήκαν στο βάραθρο δίπλα από την μονή καταδιωκόμενα από τους τουρκαλβανούς του Αλί  Πασά . Σε μια μέρα ξεκληρίστηκαν τρεις γενιές της φάρας των Μποτσαραίων .  Από  τους 1.300 Σουλιώτες   επέζησαν  μόνο  10 [κατ’ άλλους 40] μεταξύ δε αυτών  ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης.
    Η ΦΑΛΑΓΞ [1.148] ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΙΤΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ -ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΩ- ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΣΕΛΤΣΟ. ΑΠΙΣΤΙΑΝ ΑΛΗ ΤΡΙΜΗΝΟΝ ΑΝΙΣΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΘΥΣΙΑ. ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΑΙ  ΧΩΡΙΣ ΕΦΟΔΙΑ ΑΣΙΤΟΙ ΚΥΚΛΩΜΕΝΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΞΟΔΟΝ Η ΘΑΝΑΤΟΝ ΗΡΩΟΣ.  ΞΙΦΗΡΕΙΣ 300 ΑΚΑΛΥΠΤΟΙ ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝ ΠΛΗΝ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ. Ο ΝΟΤΗΣ ΠΙΠΤΕΙ ΜΕ 5 ΠΛΗΓΑΣ. ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΦΟΝΕΥΟΝΤΑΙ. ΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΑΧΟΜΕΝΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟΣ.  ΥΠΕΡΔΙΑΚΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ΠΗΔΟΥΝ ΚΑΙ ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΑΧΕΛΩΟ. ΧΑΛΑΣΜΟΣ ΜΟΝΟ 10 ΚΑΙ Ο ΚΙΤΣΟΣ ΣΩΖΟΝΤΑΙ»     [ΠΟΥΚΕΒΙΛ 1824 Τ. Ι. ΣΕΛ. 207-212]

                                      ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

facebook twitter digg delicious linkedin googlebuzz more

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites